SITTARD / HEERLEN - Een 23-jarige man uit Heerlen die gedurende een periode van meerdere jaren tegen betaling drugs en telefoons de Penitentiaire Inrichting (PI) van Sittard invoerde, hoorde vandaag in de rechtbank van Maastricht een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Ook moet hij, als het aan het Openbaar Ministerie Limburg (OM) ligt, een geldboete van 15.000 euro betalen.

De man die op 15 december 2021 werd aangehouden op de parkeerplaats van gevangenis De Geerhorst wordt ook verdacht van verduistering van handboeien en verboden wapenbezit.

Betonrot

De officier van justitie is helder: “Hoe sterk is de Nederlandse rechtstaat als het betonrot van binnenuit begint? Als mensen op cruciale posities in de veiligheidsketen omkoopbaar en corrupt blijken te zijn? We mogen met zijn allen graag denken dat corruptie niet voorkomt in Nederland en dat wij onze zaakjes – anders dan op andere plaatsen in de wereld – wel op orde hebben. Zaken als deze bewijzen dat dit niet altijd het geval is. Daar moet krachtig tegen worden opgetreden, niet alleen vanuit het strafdoel vergelding, maar juist ook uit het oogpunt van preventie en normhandhaving.”

Groot aantal

Uit onderzoek, betrouwbare getuigenverklaringen van diverse gedetineerden, camerabeelden en de telefoon van de verdachte, blijkt dat de verdachte al jaren bezig was met zijn handel. Hoewel uit het dossier niet op te maken is hoeveel telefoons de verdachte in drie jaar tijd de PI in gebracht heeft en ook niet te kwantificeren is om hoeveel drugs het gaat, is het aantal groot. Dat is af te leiden uit de telefoons waarover alleen al expliciet gesproken wordt in het dossier.

Telefoons

De PI voorziet in telefoons waarmee gedetineerden kunnen bellen met het thuisfront. Met de telefoons die daarvoor bestemd zijn worden gesprekken opgenomen en deze zijn dus ongeschikt om de criminele activiteiten mee door te zetten vanuit de PI. “Juist daarin zit het probleem”, legt de officier van justitie op zitting uit. “De gesmokkelde telefoons op cel zijn in het bijzonder geschikt om daar crimineel handelen vanuit de PI mee voort te zetten. Terwijl alle inspanningen vanuit de PI erop gericht zijn dat te voorkomen, is het de verdachte geweest die al die inspanningen om dat voortgezet crimineel handelen te stoppen aan zijn laars lapt en volledig in strijd daarmee telefoons de PI in smokkelt.”

Drugs

“Dat het verkrijgen van drugs binnen een PI-setting - ondanks een enorme hoeveelheid voorzorgsmaatregelen - onder de neus van bewaarders kan gebeuren is echt heel kwalijk”, vult de officier van justitie verder aan. ”Kwetsbare verslaafde verdachten voor wie een periode detentie soms kan helpen bij het afkicken krijgen het onder en in hun neus geduwd. Ook hiervoor geldt dat verdachte lak heeft gehad aan al het werk dat zijn collega’s iedere dag stoppen in het voorkomen van de invoer van drugs.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.