GELEEN - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 44 en 28 jaar celstraffen van 17 jaar opgelegd. Een 34-jarige man kreeg 14 jaar celstraf. De mannen zijn allemaal schuldig aan het medeplegen van een fatale woningoverval in Geleen. De straffen van de 44-jarige en 28-jarige man zijn iets lager dan de rechtbank Limburg eerder oplegde.

In februari 2017 overvielen de mannen de woning van de eigenaar van een shisha-lounge in Geleen. De 28-jarige man dacht destijds dat er veel geld te halen was bij het slachtoffer thuis. Hij overviel daarom samen met de 44-jarige man het slachtoffer en bedreigde hem met een geweer. Toen het slachtoffer zich verzette, schoot de 44-jarige man hem neer. Medische hulp mocht niet meer baten voor het slachtoffer, hij overleed ter plekke. De overvallers vluchtten in een auto.

Wijziging bewezenverklaring
De 34-jarige man werd door de rechtbank Limburg medeplichtig bevonden aan de overval. Het hof vindt echter dat hij net als de 2 andere mannen schuldig is aan het medeplegen van (gekwalificeerde) doodslag tijdens een poging tot diefstal omdat hij zorgde voor het wapen, het ronselen van de 44-jarige man, het vervoer van de daders en de vluchtauto.

Hoewel het hof de 34-jarige man nu ook voor medeplegen gekwalificeerde doodslag veroordeelt, is zijn straf toch wat lager dan die van de andere 2 mannen. Dat is omdat de man niet het plan heeft bedacht en ook niet zelf aanwezig was bij de overval. Het hof legt hem een celstraf van 15 jaar op, maar omdat de redelijke termijn in hoger beroep is overschreden gaat daar 1 jaar van af.

Overige celstraffen
De 28-jarige en 44-jarige man die de overval feitelijk hebben gepleegd krijgen allebei 18 jaar gevangenisstraf, waar eveneens 1 jaar van afgaat vanwege overschrijding van de redelijke termijn. De 28-jarige man omdat hij het plan heeft bedacht terwijl hij net op vrije voeten was in het kader van een voorwaardelijke invrijheidsstelling van een door hem eerder gepleegde poging tot doodslag. De 44-jarige man omdat hij de trekker heeft overgehaald en het slachtoffer heeft doodgeschoten. De rechtbank Limburg legde hen eerder nog 24 jaar gevangenisstraf op, maar het hof vindt dat een celstraf van 17 jaar voldoende recht doet aan de ernst van het feit, gelet op straffen die in gelijksoortige gevallen worden opgelegd.

Dat de 44-jarige man als schutter geen hogere straf krijgt dan de 28-jarige man, is te danken aan het feit dat hij berouw heeft getoond en zich niet eerder schuldig heeft gemaakt aan een opzettelijk geweldsdelict.

Tenslotte moeten de mannen een schadevergoeding betalen van ruim 41.000 euro aan de vriendin en broer van het slachtoffer. Zij waren bij hem toen hij overleed.