SITTARD - In de nacht van 15 oktober 2022 wordt een jongeman bewusteloos geslagen op de Putstraat in het centrum van Sittard. Terwijl hij op de grond ligt, krijgt het slachtoffer bij herhaling forse klappen en trappen tegen zijn hoofd. Hij overleeft het uitgaansgeweld door ingrijpen van een omstander. Het OM vindt poging doodslag bewezen en eist tegen de 21-jarige verdachte uit Sittard 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel.

Kort voordat dit geweld plaatsvindt, stoot het toen 20-jarige slachtoffer per ongeluk tegen de verdachte of zijn vriend in een druk bezochte kroeg aan de markt.

Kopschopper

Op basis van de onderzoeksgegevens staat vast dat dit aanstoten voor de verdachte reden is om aan het slachtoffer te gaan trekken. Het slachtoffer wil weglopen, maar de verdachte pakt hem opnieuw vast. De latere redder in nood van het slachtoffer, sust de boel en zet de mannen buiten. Camerabeelden en verklaringen van omstanders tonen aan dat de verdachte en het slachtoffer dan richting de Putstraat lopen. Over en weer lijkt er nog wat gezegd te worden, waarna de verdachte met gebalde vuist slaat in het gezicht van het slachtoffer. Die slaat achterover met zijn hoofd op het wegdek en blijft bewusteloos liggen. Ook nadat het slachtoffer al bewusteloos op de grond ligt, trapt de verdachte meerdere malen met kracht tegen zijn hoofd. Omstanders zien dit allemaal gebeuren. Een van hen grijpt in en voorkomt daarmee dat het slachtoffer wordt doodgetrapt door de kopschopper.

Wisselende verklaringen

In zijn verhoren bij de politie legt de verdachte wisselende verklaringen af en zegt hij ook van niets meer te weten. Later verklaart hij dat hij door het aanstoten helemaal nat was geworden en niet vriendelijk was benaderd door het slachtoffer. Op straat voelde hij zich in het nauw gedreven. Na het zien van de beelden erkent hij dat dit nooit had mogen gebeuren.

Jeugdstrafrecht

De officier van justitie hield bij haar eis wel rekening met de gedragsdeskundige rapportages en heeft daarom verzocht om toepassing van het jeugdstrafrecht. Zij vroeg de rechtbank 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen. Op zitting maakte zij duidelijk dat het andere straffen betreft dan gebruikelijk zou zijn bij een volwassen pleger van deze ernstige poging tot doodslag. Het jeugdstrafrecht is er immers meer op gericht iemand bij te sturen en te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw fouten worden gemaakt. Naast het uitzitten van een jeugddetentie moet de verdachte zich, als het aan de officier van justitie ligt, houden aan een aantal voorwaarden, zoals onder meer een behandelingsverplichting, meldplicht bij de reclassering, een drugs- en alcoholverbod en een contact- en locatieverbod voor de markt in Sittard.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.