GELEEN - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft twee mannen van 43 en 40 jaar opnieuw vrijgesproken. Ze werden verdacht van het vervalsen van de donateursadministratie van de moskee in Geleen. De 43-jarige man werd ook beschuldigd van het financieren van IS of andere terroristische groeperingen. De rechtbank Limburg sprak de mannen eerder ook vrij.


Donateursfraude
Beide mannen werden verdacht van donateursfraude. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de mannen opzettelijk vervalste lijsten ingebracht om donaties uit het Midden-Oosten voor een nieuwe moskee te verbergen. Uit het dossier blijkt dat er inderdaad meerdere en verschillende versies van die lijsten op verschillende plekken zijn aangetroffen door de politie. Het hof kan echter niet vaststellen of, en zo ja wélke lijsten vervalst zijn. Daarom worden de mannen vrijgesproken van dit feit.

Financiering IS

De 43-jarige man werd door het Openbaar Ministerie ook vervolgd voor het financieren van IS. Zo zou hij tijdens een reis in 2014 door Syrië hulpgoederen hebben uitgedeeld aan een ziekenhuis waar ook IS-strijders werden verzorgd. Hij heeft niet gecontroleerd waar de goederen terechtkwamen. Ook betaalde hij via een stichting hulpmiddelen voor baby’s en kinderen, zoals luiers en medicijnen.

Naar oordeel van het hof is er geen sprake van financiering van terrorisme door het leveren van de eerder beschreven hulpgoederen. De man heeft verklaard dat de goederen bedoeld waren voor baby’s en kinderen. Volgens het hof is dat een te ver verwijderd verband om nog te kunnen concluderen dat het uitdelen van deze goederen diende om directe steun te verlenen aan een terroristische groepering als IS. Omdat het niet bewezen is dat de man bewust de kans zou hebben aanvaard dat zijn donaties zouden worden gebruikt voor het plegen van een terroristisch misdrijf, wordt hij ook hiervan vrijgesproken.