SITTARD-GELEEN - De laatste tijd blijken katalysatoren weer hoog op het verlanglijstje van het dievengilde te staan. In 2020 werden in de Eenheid Limburg 104 diefstallen geregistreerd. Het jaar erna bleek dit cijfer gestegen te zijn tot 406. En in 2022 staat de teller per 15 februari al op 46. Met behulp van een aantal preventietips kan het de dieven een stuk moeilijker gemaakt worden.

Diefstallen
In december 2021 werd er het vaakst een katalysator onder een voertuig vandaan gehaald. In die maand deden 66 benadeelden aangifte. De katalysator van de Toyota Prius is het populairst bij dieven. Hiervan werden er in het afgelopen jaar 1.388 gestolen. Van de Volkswagen modellen Polo, Golf en Lupo werden er 402 katalysatoren ontvreemd. De groei in katalysatordiefstallen komt volgens André Bouwman, senior adviseur bij het LIV, doordat de vraag naar edelmetalen is toegenomen. “Dat heeft een aanzuigende werking op de diefstal van dit auto-onderdeel”, aldus Bouwman. “Dieven hebben een voorkeur voor de katalysatoren van Toyota gevolgd door Volkswagen. En dan met name de oudere modellen tussen 2004 en 2013. Daar is markt voor.”Top-3Waar Venlo in 2020 (22) de meest getroffen gemeente was gevolgd door Maastricht (15) en Horst aan de Maas (11), voegden de gemeenten Heerlen (46) en Sittard-Geleen (42) zich in 2021 in de top bij Venlo (46) . In 2022 is de Gemeente Sittard-Geleen (14) de meest geliefde plek om op dievenpad te gaan gevolgd door Heerlen (4) Horst aan de Maas (4) en Roermond (4)

Parkeergarages
Opvallend is dat de meeste diefstallen die dit jaar geregistreerd zijn, plaatsvonden in ondergrondse parkeergarages. In Geleen werden dit jaar uit de parkeergarages van verschillende appartementencomplex maar liefst zestien katalysatoren gestolen.

Aanhoudingen
Uit de aanhoudingen die afgelopen tijd hebben plaats gevonden blijkt dat de diefstallen plaatsvinden door verdachten met de met de buitenlandse- en ook de Nederlandse nationaliteit. Vanaf 1 januari 2020 tot nu zijn 22 aanhoudingen verricht. Dit jaar zijn er drie verdachten aangehouden allen afkomstig uit Nederland. Een van de verdachten had bij zijn aanhouding zes katalysatoren in de auto liggen, alsmede een slijptol en knip apparatuur. Dit duidt erop dat de katalysatordieven zich niet beperking tot één diefstal maar door “succes” meerdere pogingen, vaak in één nacht, zullen ondernemen.

Hoe herken je de katalysatordief?
Ze gaan op pad in het bezit van gereedschap zoals een pijpensnijder of recipro-zaag, autokrik, dopsleutels en stophout/klinkers om voor de wielen te leggen. Sommige dader (groepen) trekken op de fiets de wijk in gewapend met de attributen in een rugzak. Sommige dader(groepen) demonteren de katalysator en verstoppen die in de buurt om deze dan later op te halen.

Tip
Om niet gezien te worden zullen katalysatordieven de voorkeur hebben voor onbewaakte, donkere plekken. Parkeerplaatsen met camerabewaking zijn relatief veilig voor katalysatordiefstallen. Als je je auto voor langere tijd moet parkeren doe dat dan bij voorkeur op een verlichte plaats of op een parkeerplek met camerabewaking

Preventietips:
Parkeer de afgesloten auto op een goed verlichte plek.
Installeer een CCV goedgekeurd alarmsysteem met hellingshoekdetectie. Deze bewaakt de auto door middel van detectoren. Op het moment dat er iets verandert aan de auto gaat het alarm af.
Maak het dieven lastig door de katalysator extra vast te zetten of door een plaat er overheen te lassen of te monteren. Zo kunnen dieven er moeilijk bij en daarnaast werkt het vertragend.
Graveer het kenteken of het VIN in de katalysator, dit helpt in het kader van opsporing.