SUSTEREN - Een van de twee verdachten die afgelopen dinsdag met een babbeltruc een woning van een 86-jarig slachtoffer binnen wisten te dringen en op heterdaad zijn aangehouden, wordt vrijdag voorgeleid. Het betreft een 60-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats. De 26-jarige vrouwelijke verdachte, ook zonder vast woon- of verblijfplaats zit nog vast.


Insluiping
Dinsdagavond 9 januari rond 19:00 uur weet het koppel met een smoes via de keukendeur een woning aan de Swentiboldstraat binnen te dringen. Dit lukt hen met de inmiddels bekende smoes of ze gebruik mogen maken van het toilet. Op enig moment krijgt de bewoonster argwaan als zij één van de verdachten ziet rondlopen in de woonkamer. Zij weet het tweetal naar buiten te werken. Als de insluipers de woning verlaten hebben, blijkt dat zij de hele woning doorzocht hebben. Het slachtoffer raakt niet gewond. De bewoonster slaat alarm en kan een goed signalement geven van de insluipers.

Getuigen zien even later de beide verdachten rondlopen bij een supermarkt aan het Wigibaldplein en bellen de politie. Zij houden de verdachten staande totdat de politie arriveert die het tweetal aanhoudt. Op dit moment is nog niet bekend of het tweetal ook spullen uit de woning heeft meegenomen.

Internationaal gezochte verdachte
Het onderzoek is in volle gang. De 60-jarige verdachte werd al geruime tijd gezocht en stond op de internationale opsporingslijst. Hij wordt op dit moment al in verband gebracht met enkele tientallen zaken waarbij de babbeltruc gebruikt is om woningen binnen te dringen en spullen te stelen. De man heeft zich in heel Limburg schuldig gemaakt aan insluipingen door middel van een babbeltruc. In veel gevallen zijn oudere mensen slachtoffer geworden van zijn praktijken. De 60-jarige verdachte wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Burgerparticipatie
De wijkagenten van Susteren hebben alle lof voor de getuigen die adequaat reageerden en het tweetal wisten op te sporen. 'Dit is een prachtig resultaat waaruit blijkt dat alle energie die wij de afgelopen tijd in het project ‘burgerparticipatie’ hebben gestoken niet voor niets is geweest. De burgers zijn onze oren en ogen in de wijk. We hebben de oplettendheid en de samenwerking met onze inwoners hard nodig om misdrijven te voorkomen. Ik ben trots op de mensen die dinsdag de verantwoordelijkheid hebben genomen en in actie zijn gekomen om de verdachten op te sporen aan ons over te dragen’.