GELEEN - Vanaf 19 april is sportcomplex Glanerbrook aan de Kummenaedestraat in Geleen de eerste doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Zuid-Limburg. Glanerbrook vervangt het MECC in Maastricht, dat vanaf 23 april door onder meer congressen en tentoonstellingen niet meer beschikbaar is. Hier vangen we Oekraïense vluchtelingen op zonder verblijfadres.


Er is plek voor zo’n 250 tot 300 vluchtelingen die er één of enkele nachten doorbrengen in afwachting van een plek voor langere tijd. Glanerbrook blijft tot uiterlijk 21 juli de eerste doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

Burgemeester Hans Verheijen over de sporthal als doorstroomlocatie: “De sportverenigingen en sporters die moesten uitwijken, kunnen voorlopig nog niet terug naar hun vertrouwde plek. We hebben contact gehad met de sportverenigingen en we zijn hen en de sporters dankbaar voor hun flexibiliteit. Na de coronaperiode tonen zij nu extra veerkracht door gezamenlijk ervoor te zorgen dat de vluchtelingen opgevangen worden en sport toch plaats kan vinden.”

Op dit moment verblijven in Sittard-Geleen al zo’n 135 vluchtelingen uit Oekraïne voor langere tijd in hotels en sloopappartementen. De opvang in hotels kan één tot zes maanden duren en de opvang in appartementen kan 6 maanden of langer duren. Een regieteam van de gemeente begeleidt de groep en helpt met het regelen van zaken als de inschrijvingen in de Basisregistratie Persoonsgegevens, huisartsbezoeken, uitleg over procedures en nog veel meer.

Heeft u vragen of ervaart u overlast?
Er zijn geen signalen bekend van overlast rondom de opvanglocaties. Bij Glanerbrook is 24/7 toezicht geregeld. Ervaart u toch overlast of heeft u vragen, neem dan contact op met stadsdeelmanager Eugene Lebon. Dat kan per e-mail: eugene.lebon@sittard-geleen.nl of door te bellen op nummer 06-50 51 11 65. Op www.sittard-geleen.nl/oekraine kunt u een overzicht vinden van de meest gestelde vragen. Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt.