NIEUWDORP - Op 31 oktober is in de Steinse wijk Nieuwdorp de nieuwste uitvalsbasis van het project Vidar in de wijk op feestelijke wijze officieel geopend. Hier waren naast enkele buurtbewoners ook vertegenwoordigers van Vidar, woningcorporatie Zaam Wonen, gemeente Stein en Partners in Welzijn bij aanwezig.


Vidar is al enige tijd actief in Nieuwdorp. In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om de uitvalsbasis, een woning die ter beschikking is gesteld door Zaam Wonen, op te knappen. Nu de verbouwing erop zit kunnen deelnemers aan het project vanuit één centrale plek aan de slag. Zij helpen inwoners uit de wijk Nieuwdorp, die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken en een klein tot geen sociaal netwerk hebben, met diverse klusjes. Denk aan tuinonderhoud, verfwerkzaamheden of het doen van een kleine boodschap.

Het deelnemersveld van Vidar in de wijk bestaat uit inwoners die moeite hebben met het vinden van een betaalde baan, maar wel graag aan de slag willen. Door hun deelname aan het project krijgen ze de kans om op een laagdrempelige manier en onder begeleiding te participeren. Dat deze aanpak werkt blijkt wel uit de praktijk. Sinds de start van Vidar in de wijk, nu zo’n 1,5 jaar geleden, heeft het project al bijna 100 deelnemers onder haar hoede genomen. Enkelen daarvan zijn inmiddels al doorgestroomd naar de reguliere arbeidsmarkt.

Meerdere locaties

Vidar in de wijk is nu actief in zowel de gemeente Stein als Sittard-Geleen. De uitvalsbasis in Nieuwdorp vormt na de Sittardse wijk Overhoven en Geleen Zuid alweer de derde pilotlocatie voor dit project. Voor alle locaties geldt dat Vidar nauw samenwerkt met partners. In Stein zijn dat de gemeente, woningcorporatie Zaam Wonen en Partners in Welzijn.

Wethouder Frank Dassen (Sociaal Domein) van de gemeente Stein beschouwt Vidar in de wijk als een aanwinst voor Nieuwdorp. “Wat is er de laatste tijd hard gewerkt aan een vliegende start van dit project. Ik ben blij dat Vidar in de wijk er voor de inwoners is. Ik verwacht dat dankzij dit project de saamhorigheid en leefbaarheid in de wijk enorm vergroot wordt.”

Ook directeur Karel Smitsmans van Zaam Wonen is erg blij met de start van Vidar in de wijk in Nieuwdorp. “In Nieuwdorp werken we met een aantal partners aan het toekomstbestendig maken van de wijk. Daar hoort bij dat bewoners zich thuis voelen en ook een beetje willen omkijken naar de buurtgenoten die kwetsbaar zijn. Het project Vidar in de wijk draagt hieraan bij en zorgt er ook voor dat mensen die wat minder makkelijk aan de slag kunnen zinvol werk verrichten. Het mes snijdt zo aan twee kanten.”

Hulp nodig?

Buurtbewoners die hulp of ondersteuning nodig hebben met kleine klusjes in of rondom het huis en die gebruik willen maken van de (gratis) diensten van Vidar in de wijk, kunnen op werkdagen terecht bij de uitvalsbasis gelegen aan de Peldenstraat 48 in Stein. Het is ook mogelijk om een berichtje achter te laten in de brievenbus of rechtstreeks contact op te nemen met werkbegeleider Carl Kreutzer. Hij is op werkdagen bereikbaar via het telefoonnummer 06 48 51 18 13 of per e-mail via carl.kreutzer@sittard-geleen.nl.