GELEEN - Mensen van Geleen en daarbuiten noemen hun stad ‘De Waereldsjtad’ in dialect. Waar komt dat vandaan? Het Geleen zoals wij dat nu kennen, ontstond in een razend tempo. Zo snel en efficiënt als er bij de Staatsmijn Maurits steenkool uit de bodem kwam, zo verrezen er bovengronds een boulevard met warenhuizen, een voetbalstadion en hoogbouw.


Deze historie en meer wil de gemeente Sittard-Geleen en Heemkundevereniging Geleen nu door iedereen laten ontdekken, daarom ontwikkelde Visit Zuid-Limburg de 7,4 km lange nieuwe wandelroute ‘Geleen vertelt’.

De wandelroute is op woensdag 12 juli officieel aangeboden aan wethouder Yvonne Salvino van gemeente Sittard-Geleen. Dat gebeurde op de Markt in Geleen dat tevens het startpunt is van de wandelroute. Met behulp van een wandelkaart wandel je langs negentien mijnwerkers bezienswaardigheden op de route. Op de route tref je onderweg zeven informatieborden aan met extra informatie en de mogelijkheid om bijzondere video’s te bekijken waarin ‘Geleen vertelt’.

De wandelroute, informatieborden en podwalk

De wandelroute ‘Geleen vertelt’ is 7,4 km lang, maar kan ook worden ingekort tot 5,4 km. De route start vanaf de Markt in Geleen en kun je wandelen met de handige gratis, pocketformaat wandelkaart. Onderweg voert de route je langs negentien mijnwerkers bezienswaardigheden met ieder zijn eigen verhaal, zoals de Julianatunnel, het Mauritspark, het Mauritsstadion, het Burgemeester Damenpark en meer, waarover informatie staat beschreven in de wandelkaart. Ook kom je als wandelaar langs zeven informatieborden, waarop Geleen je graag iets wil vertellen en laten zien. Scan de QR-code op de borden en luister naar ‘Geleen vertelt’. Naast de wandelkaart is er ook een aparte ‘podwalk’ gemaakt voor de mijnwerkerswijk Lindenheuvel. Een digitale gids neemt je mee door deze echte kompel wijk.

‘Geleen vertelt’

Wat deden de mijnwerkers in hun vrije tijd? Hoe groot was de Staatsmijn Maurits? Op deze en andere vragen krijg je antwoord tijdens de wandelroute ‘Geleen vertelt’. En wie kan deze vragen beter beantwoorden dan Geleen zelf. Geleen geeft niet alleen antwoord op vragen, ze laat het de wandelaars ook zien. Op de zeven informatieborden op de wandelroute kunnen, middels het scannen van een QR-code, bijzonder video’s worden bekeken. In deze video’s neemt Geleen jou mee terug in de tijd en vertelt zij verhalen over de wereldstad. Alle video’s nog even thuis bekijken kan natuurlijk ook. Hiervoor is een aparte webpagina opgesteld, te weten www.visitsittardgeleen.nl/geleenvertelt.

Verkrijgbaarheid

De wandelroute ‘Geleen vertelt’ is vanaf 12 juli verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences- en shops. Een overzicht van alle locaties is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/vestigingen. Verder is de wandelkaart gratis te downloaden via www.visitsittardgeleen.nl/geleenvertelt.