LIMBURG - In 2023 werden er in Limburg 4.140 fietsendiefstallen gemeld. Dit zijn er 10 meer dan het jaar ervoor. Vooral Maastricht bleek onveilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel de politie en het CBS. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Meeste incidenten in Maastricht

Vooral in Maastricht sloegen criminelen vaak ongehinderd hun slag. De gemeente telt hiermee zelfs bijna een kwart van alle gestolen fietsen in de provincie. De top 5 Limburgse gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

  1. Maastricht: 970 meldingen van fietsendiefstal

  2. Venlo: 645 meldingen van fietsendiefstal

  3. Sittard-Geleen: 350 meldingen van fietsendiefstal

  4. Roermond: 320 meldingen van fietsendiefstal

  5. Heerlen: 280 meldingen van fietsendiefstal

In Simpelveld lag het aantal gestolen fietsen in 2023 juist het laagst: hier werd 5 keer melding gedaan van een gestolen fiets. Ook in Bergen en Voerendaal (10) waren er vorig jaar weinig fietsendiefstallen.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Aantal fietsendiefstallen iets toegenomen

Het aantal fietsendiefstallen is vorig jaar in Limburg nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2022. Er werden 4.140 meldingen gedaan van een diefstal, dat zijn er 10 meer dan een jaar eerder. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

Zo is het aantal fietsendiefstallen in Maastricht juist erg gestegen (+120) en dezelfde trend was zichtbaar in Sittard-Geleen (+80), Venlo (+40) en Roermond (+35). In Heerlen was juist de grootste daling. Hier sloegen fietsendieven vorig jaar veel minder toe (-75). Dit geldt ook in onder andere de gemeente Peel en Maas (-65).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023